• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Tort truskawkowo-tiramisu z wiórkami czekoladowymi

Tort truskawkowo-tiramisu z wiórkami czekoladowymi
Węglowodany25g
Białko4g
Tłuszcze27g
Wartość energetyczna1510kJ/360kcal

SKŁADNIKI NA OK. 24 PORCJE CZAS OK. 20 MIN    

kawa rozpuszczalna espresso 5 łyżek
mąka 150g
cukier 2 łyżki
żółtko jajka 1
truskawki lub inne owoce 250g
gorzka czekolada 50g
panna cotta MEGGLE 750g
śmietanka Laura (lub puszysty krem Vitala) 400g
podłużne biszkopty (200g) 24
cukier waniliowy 1 torebka
kakao 2 łyżki
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania tortownicy, folia spożywcza  

UAWGA: W przepisie zamiast gotowej śmietanki Laura wykorzystać można śmietankę do ubijania - Creme Patisserie, Creme Dual lub Creme Decor.

INNE PRZEPISY

Rozgwieżdżone niebo na jagodowym puree Mus czekoladowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rozpuść kawę rozpuszczalną w 200 ml wrzącej wody, po ostygnięciu wstaw do lodówki.
  • Do miski wsyp mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier, żółtko, sól i 3 łyżki stołowe wody i zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej masy. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.
  • Posmaruj dno tortownicy o średnicy 26 cm i posyp bulką tartą. Rozprowadź ciasto na dnie i nakłuj kilka razy widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz przez ok. 20 minut. Odstaw do ostygnięcia na ok. 10 minut a następnie delikatnie wyjmij z tortownicy.
  • Oszypułkuj truskawki, odłóż pięć małych do dekorowania. Umyj truskawki/inne owoce i pokrój w małą kostkę. Posiekaj czekoladę w drobną kosteczkę. Wymieszaj schłodzoną panna cotta na gładką masę. Ubij 200 g śmietanki do ubijania na sztywno. Powoli wlej bitą śmietanę, następnie wsyp pokrojone truskawki i czekoladę do panna cotta cały czas delikatnie mieszając.
  • Połóż ostudzone ciasto na platerze do tortów i załóż rondo od tortownicy. Rozsmaruj 1/3 kremowej masy na cieście, lekko namocz biszkopty w espresso i poukładaj na kremowej masie. Rozsmaruj na tym kolejną 1/3 kremu i ponownie ułóż warstwę biszkoptów lekko namoczonych w espresso. Na tym rozsmaruj pozostałą część kremu i wstaw na noc do lodówki do ostygnięcia.
  • Ubij 200 g śmietanki z cukrem waniliowym na sztywno. Zdejmij rondo tortownicy i cienko posmaruj boki bitą śmietaną. Pozostałą część bitej śmietany włóż do woreczka do dekorowania. Posyp tort kakao i udekoruj 10 rozetami z bitej śmietany. Przekrój 5 truskawek na pół i połóż po jednej połówce na każdej rozecie.

Uwaga: Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców, np. brzoskwiń, moreli, bananów, winogron itd.

« Powrót do poprzedniej strony