• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Rozgwieżdżone niebo na jagodowym puree

Rozgwieżdżone niebo na jagodowym puree
Węglowodany19g
Białko3g
Tłuszcze27g
Wartość energetyczna1380kJ/330kcal

SKŁADNIKI NA 4-6 OSÓB CZAS OK. 4 GODZ    

jagody (mrożone lub świeże) 300g
panna cotta MEGGLE 1 op. (1000ml)
cukier puder 25g
mąka kukurydziana 1 duża szczypta
czekoladowe pastylki do udekorowania, folia spożywcza  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rozmroź jagody w temperaturze pokojowej. Wlej panna cotta do rondelka i podgrzej do ok. 40–50 °C stale mieszając do uzyskania płynnej konsystencji. Wyłóż podłużną blachę (ok. 22 x 30 cm)  folią spożywczą. Wlej panna cotta i rozprowadź równomiernie. Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 10-20. Następnie wstaw do lodówki na 4 godziny.
  • Wymieszaj jagody z cukrem waniliowym i przetrzyj przez sitko. Zagotuj masę jagodową w małym rondelku. Do mąki kukurydzianej dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Wlej do gotującego się puree. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Wlej masę do miski i odstaw do ostygnięcia.
  • Wyjmij panna cotta z blachy przy pomocy folii spożywczej.
  • Za pomocą foremek do ciastek różnej wielkości (3-5 cm) wytnij gwiazdki i księżyce. Wylej sos jagodowy na 4 talerze i ułóż na nim gwiazdki i księżyce. Udekoruj czekoladowymi pastylkami.

INNE PRZEPISY

Mus czekoladowy Krem z cukinii z imbirem i curry
« Powrót do poprzedniej strony