• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Strudel orzechowy

Strudel orzechowy

Składniki na około 24 porcje CZAS OK. 80 MIN    

Mąka 35dag
Jajka 1szt.
Olej 3dag
Ciepła woda 1/2 szklanki
Orzechy laskowe, łuskane 150g
Cukier puder 10dag
Cukier waniliowy 2 porcje
Mielony cynamon 1 łyżeczka
Meggle Creme Patisserie 20dag
Mleko 2 łyżki
Masło do posmarowania blachy  
Mąka do posypania  
Szczypta soli  

INNE PRZEPISY

Kruche babeczki z bitą śmietaną Krem karmelowy

Sposób przygotowania

  • Makę przesiać, dodać jajka, olej, ciepłą wodę, sól, zagnieść ciasto i pozostawić przykryte na około pół godziny
  • Orzechy laskowe zmielić, a następnie wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem
  • Rozwałkować ciasto, a następnie przenieść (można zwinąć na wałek, a następnie rozwinąć) na czysty ręczniczek rozłożony na stole i posypany mąką
  • Ciasto dodatkowo, delikatnie rozwałkować, tak aby utworzył się możliwie cienki płat
  • Ciasto posmarować masłem na całej powierzchni, a następnie na około 1/3 powierzchni (środek) posmarować śmietaną
  • Masę orzechową rozłożyć na całej powierzchni ciasta
  • Następnie podnieść podnieść brzegi ręczniczka od strony ciasta posmarować śmietaną i strudel luźno zawinąć. Końce ciasta założyć pod spód, całość położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować mlekiem i piec w srednio gorącym piekarniku około pół godziny.

Strudel podawać na ciepło.

« Powrót do poprzedniej strony