• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Krem karmelowy

Krem karmelowy

SKŁADNIKI NA OKOŁO 3 PORCJE CZAS OK. 45 MIN    

Cukier (na karmel) 200g (1 łyżka)
Jajka 2szt.
Żelatyna w proszku 100g
Cukier puder 80-100g
Krem do ubijania Meggle Creme Decor 1/2 szklanki
Mleko 1/2 szklanki

INNE PRZEPISY

Gruszki w sosie mlecznym Gruszki w sosie waniliowym

Sposób przygotowania

  • Oziębić śmietankę. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować.
  • Przygotować karmel: na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać go do silnego zrumienienia, a następnie dodać 1/2 szklanki wody i rozpuścić.
  • Umyte jajka wybić, oddzielając żółtka od białek.
  • Żółtka utrzeć z częścią cukru pudru na parze do białości i wlewać do nich stopniowo przegotowane gorące mleko, cały czas ubijając.
  • Gęstniejącą masę, stale ubijając, połączyć z rozpuszczonym karmelem i żelatyną.
  • Meggle Creme Decor ubić z cukrem na puszystą masę, białka ubić na sztywną pianę.
  • Do przestudzonej masy z żółtek i mleka dodawać stopniowo pianę z białek i ubitą śmietankę, stale ubijając.
  • Gęstniejący krem przełożyć do pucharków i zastudzić.
  • Podawać przybrany małymi biszkopcikami lub ciasteczkami.

W podobny sposób przygotować można krem kawowy, do którego zamiast karmelu należy dodać kilka łyżek mocnego naparu ze zmielonej naturalnej kawy (około 1 łyżki).

« Powrót do poprzedniej strony