• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Gruszki w sosie mlecznym

Gruszki w sosie mlecznym

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 1 GODZ    

Gruszki 400g (4 duże sztuki)
Mleko bez laktozy Meggle LactoMinus 1/2 szklanki
Cukier 40-60g
Mąka ziemniaczana 20g
Wanilia 1/4 laski (lub 1/2 porcji cukru pudru)

INNE PRZEPISY

Gruszki w sosie waniliowym Ryż z brzoskwiniami

Sposób przygotowania

  • Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
  • Zagotować 3/4 szklanki wody z połąwą cukru, do syropu włożyć gruszki i ugotować je i wystudzić.
  • Ostudzone gruszki, wyjąć i ułożyc w salaterkach, uważając by owoce się nie rozpadły.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością mleka.
  • Pozostałe mleko zagotować razem z laską waniliową (rozciętą wzdłuż) lub cukrem pudrem. Dodać pozostały cukier.
  • Do gotującego się mleka wlać syrop, w którym gotowały się owoce oraz zawiesinę z mąki zmiemniaczanej. Całość dokładnie mieszać do momentu zagotowania.
  • Gorącym sosem zalać wyporcjowane gruszki.

Deser można podawać na gorąco lub zimno.

« Powrót do poprzedniej strony