• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Gruszki w sosie waniliowym

Gruszki w sosie waniliowym

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 50 MIN    

Gruszki 0,5kg (4-5 sztuk)
Mleko Meggle LactoMinus 1,5 szklanki
Cukier 60g
Mąka ziemniaczana 20g (1 łyżka)
Żółtka jajka 2szt.
Wanilia lub cukier puder 1/2 laski lub 1/2 opakowania

INNE PRZEPISY

Ryż z brzoskwiniami Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

Sposób przygotowania

  • Gruszki umyć, obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.
  • Z połowy cukru i 1/2 szklanki wody przygotować syrop, włożyc owoce, ugotować na półmiękko, a następnie ostudzić.
  • Po ostudzeniu, delikatnie wyjąć gruszki i ułożyć je w półmiskach lub pucharkach.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością mleka bez laktozy Meggle LactoMinus, resztę mleka zagotować z przekrojoną wzdłuż wanilią lub cukrem waniliowym.
  • Do gotującego się mleka wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zagotować, dokładnie mieszając.
  • Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem i mieszając powoli wlewać do nich mleko zagęszczone mąka oraz syrop, w którym gotowały się owoce.
  • Ubijać masę do zgęstnienia.
  • Wyporcjowane owoce zalać gorącym sosem, a następnie ostudzić.
  • Deser podwać przyzdobiony konfiturą.
« Powrót do poprzedniej strony