• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Ryż z brzoskwiniami

Ryż z brzoskwiniami

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 60 MIN    

Mleko (może być również Meggle LactoMinus) 250ml
Ryż 150g (3/4 szklanki)
Cukier 60-80g (3-4 łyżki)
Wanilia 1/2 laski
Sól szczypta
Nadzienie i dekoracja:  
Cukier 100g (1/2 szklanki)
Woda 5 łyżek
Brzoskwinie (dojrzałe, niezbyt miękkie) 750g
Krem:  
Masło Meggle 100g
Zółtka jajek 3szt.
Śmietana, Meggle CREME PATISSERIE 20g
Polewa:  
Marmolada brzoskwiniowa 120g
Rum 3 łyżki
Masło Meggle (do wysmarowania formy) 1 łyżka
Cukier puder (do wysypania formy) 1 łyżka

INNE PRZEPISY

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami Lody z pomarańczami i brzoskwiniami

Sposób przygotowania

  •  Zagotować w rondlu około 1,5 l wody. Do wrzącej wody wsypać opłukany i osączony ryż, gotować 3 minuty, odlać wodę.
  • Mleko zagotowane z wanilinią wlać do ryżu, rondel z ryżem przykryć i przyetrzymać na bardzo małym ogniu około 30 minut.
  • Po 15 minutach gotowania dodać do ryżu cukier i szczyptę soli, zamieszać i pozostawić w rozgrzanym naczyniu.
  • Brzoskwinie opłukać i usunąć pestki.
  • Z cukru i wody przygotować syrop, włozyć brzoskwinie do gotującego się syropu, chwilę gotować, odstawić z ognia i trzymać przykryte w syropie do czasu kiedy zmiękną.
  • Okrągłą formę wysmarować masłem Meggle i wysypać cukrem pudrem.
  • Masło rozetrzeć, dodawać do niego stopniowo żółtka, cały czas ucierając (jajka przed wybiciem umyć), wymieszać ze śmietaną lub Meggle CREME PATISSERIE.
  • Otrzymaną masę dodać do przestudzonego ryżu, lekko wymieszać, całość włożyć do przygotowanej formy i pozostawić do zastudzenia w lodówce na kilka godzin.
  • Wystudzoną masę wyłożyć z formy na płaski talerz i posmarować wgłebienie deseru marmoladą wymieszaną z rumem, na niej ułożyć ugotowane w syropie brzoskwinie i skropić syropem, w którym gotowały się owoce.
  • Deser podawać wyporcjowany jak tort.

Zamiast mleka można wykorzystać mleko bez laktozy Meggle LactoMinus. W przypadku zastosowania mleka Meggle LactoMinus należy pamiętać, aby zmniejszyć proporcje cukru gdyż mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego mleka UHT.

« Powrót do poprzedniej strony