• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Ciasto z gruszkami „Helena”

Ciasto z gruszkami „Helena”

składniki na około 8 porcji CZAS OK. 1 GODZ    

Ciasto spód:  
Mąka 150g
Proszek do pieczenia 1/2 porcji
Orzechy (zmielone) 50g
Masło Meggle 70g
Cukier 100g
Jajka  2szt.
Mleko 2 Łyżki 
Wierzch:  
Gruszki (dojrzałe ale niezbyt miękkie) 600g 
Cukier 100g 
Wanilia 1/3 laski 
Cytryna 150g 
Żółtko jajka 4szt. 
Mleko 250ml 
Żelatyna w proszku 300g 
Kakao 20g 
Kawa "inka" 2 Łyżki 
Białko jajka 2szt. 
Meggle Creme Patisserie 200g 
Migdały palone kilka szt. 
Syrop:  
Woda 250ml 
Cukier 60g 
Cynamon 1 kawałek 
Sok z cytryny 1 Łyżka 

INNE PRZEPISY

Bomba ryżowa Regina Sernik z biszkoptami

Sposób przygotowania

Ciasto

  • Wymieszać proszek do pieczenia z przesianą mąką i zmielonymi orzechami
  • Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodając ubite jajka i mleko. Połączyć z mąką i orzechami, wyrobić ciasto
  • Dno i boki wysmarowanej formy lub tortownicy wyłozyć ciastem, piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut
  • Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić

Wierzch

  • Umyte gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne
  • Zagotować wodę z dodatkiem cukru, cynamonu i soku z cytryny
  • Włożyć do syropu gruszki, gotować około 2 minuty, wystudzić w syropie
  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich wrzące mleko, namoczoną w małej ilości wody i zagotowaną żelatynę oraz kakao i kawę, całość wymieszać
  • Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, wymieszać je ze śmietaną, dodać do zestalającego się kremu
  • Krem nałożyć na wystudzone ciasto, położyć na wierzchu osączone z syropu połówki gruszek, schłodzić, włożyć na szklany talerz
  • Podawać posypane utartymi na wiórki palonymi migdałami
« Powrót do poprzedniej strony