• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Bomba ryżowa Regina

Bomba ryżowa Regina

składniki na około 8 porcji CZAS OK. 4 GODZ    

Mleko 500g
Otarta skórka z połowy cytryny  
Szczypta soli  
Ryż 150g
Cukier 100g
Winogrona truskawki lub poziomki 750g
Meggle Creme Decor 200g
Żelatyna w proszku 200g
Sok z winogron 1/2 szklanki
Winiak 2 kieliszki
Białko jajka 1 szt.
Cukier kryształ 40g
Bita śmietanka w aerozolu Meggle Laura  

INNE PRZEPISY

Sernik z biszkoptami Tort pischinger

Sposób przygotowania

  • Mleko z dodatkiem soli i otartej skórki z cytryny zagotować
  • Wsypać opłukany, osączony ryż
  • Zamieszać, zagotować, ponownie zamieszać i przetrzymać pod przykryciem na małym ogniu
  • Podgotowany ryż wymieszać z cukrem, odstawić z ognia, wystudzić
  • Umyte i osączone winogrona (lub truskawki lub poziomki) oddzielić od gałązek
  • Schłodzony Meggle Creme Decor ubić na pianę
  • Żelatynę namoczyć, rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody, zagotować, połączyć z sokiem z winogron
  • Ryż wymieszać z rozpuszczoną żelatyną z sokiem, koniakiem i częścią owoców (mniejszą część owoców pozostawić do dekoracji)
  • Po wymieszaniu dodać bitą śmietanę w aerozolu Meggle Laura, lekko wymieszać
  • Tak przygotowaną masę włożyć do formy puddingowej lub formy na babkę i wstawić na 3 godziny do lodówki do zastudzenia
  • Zestaloną masę ryżową wyłożyc na szklany talerz
  • Przyprać boki i wierzch deseru winogronami (truskawkami lub poziomkami) zanurzonymi w ubitej z białka pianie, a następnie obtoczonymi w cukrze
  • Bombe ryżową podawać wyporcjowaną
« Powrót do poprzedniej strony