• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Medaliony z indyka z sosem holenderskim z limetką

Medaliony z indyka z sosem holenderskim z limetką
Węglowodany46g
Białko47g
Tłuszcze50g
Wartość energetyczna840 kcal

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 40 MIN    

Mieszanka dzikiego ryżu 200g
Kalarepa (mała) 2 x 300g
Groszek cukrowy 200g
Olej 2 łyżki
Mięta 2 gałązki
Masło MEGGLE 200g
Żółtko jajka (wielkość M) 2 szt.
Wino białe wytrawne 125ml
Sól, pieprz, stara skórka z jednej limetki bio  

INNE PRZEPISY

Spaghetti w maśle cytrynowym z krewetkami Rollsy z kurczaka pod kołderką z parmezanu i szynki Serrano na sałatce antipasti

Sposób przygotowania

  • Ryż ugotować we wrzątku według przepisu na opakowaniu.
  • Kalarepy obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • Groszek cukrowy umyć i obrać. Wrzucić do wrzątku i gotować około 4 minut. W połowie tego czasu, dodać groszek cukrowy. Na końcu warzywa przełożyć na sito i dobrze odcedzić.
  • Mięso umyć, osuszyć, uformować i związać.
  • Podgrzać olej na patelni i na nim opiec mięso. Na średnim ogniu i obracając piec kolejne 15-18 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Umyć miętę i osuszyć. Oderwać listki z gałązek i pokroić w cienkie paseczki.
  • Na sos limetkowy stopić 200g miękkiego masła MEGGLE na patelni. Odstawić patelnię i lekko ostudzić.
  • Żółtka oraz białe wino spienić w gorącej kąpieli i ubić. Dodać stopione masełko.
  • Następnie dodać skórki limetki i zamieszać doprawiając solą. 1 łyżkę masła MEGGLE rozgrzać na patelni.
  • Wrzucić warzywa i obracając podsmażyć około 3 minut. Dodać miętę, doprawić solą i pieprzem.
  • Ryż odsączyć i rozłożyć na 4 talerze.
  • Mięso pokroić na 12 plastrów i również położyć z warzywami na talerzach.
  • Polać sosem holenderskim z limetki. 

 

« Powrót do poprzedniej strony