• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Spaghetti w maśle cytrynowym z krewetkami

Spaghetti w maśle cytrynowym z krewetkami
Węglowodany74g
Białko33g
Tłuszcze24g
Wartość energetyczna640 kcal

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 30 MIN    

Surowe krewetki (bez główki, w skorupce) 400g
Makaron spaghetti 400g
Cebula 3 szt.
Bazylia 3 gałązki
Cytryna bio 1 szt.
Masło MEGGLE 5 łyżek
Olej 2 łyżki
Bita śmietana 50g
Sól, pieprz  

INNE PRZEPISY

Rollsy z kurczaka pod kołderką z parmezanu i szynki Serrano na sałatce antipasti Warzywa z pieca z puree ziemniaczano-selerowym

Sposób przygotowania

  • Krewetki obrać, oczyścić z wnętrzności, umyć i osuszyć.
  • Makaron ugotować we wrzątku według przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę obrać i drobno pokroić. Bazylię umyć, część liści zostawić do dekoracji na póżniej, a resztę pokroić w paseczki. Cytrynę umyć i  osuszyć.
  • Połówkę cytryny cienko obrać, a powstałą skórkę pokroić w wąskie paseczki.
  • Masełko MEGGLE rozmieszać mikserem z trzepaczką do konsystencji kremowej.
  • Kawałki cebuli, paski bazylii, skórkę oraz sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, a następnie schłodzić.
  • Olej rozgrzać na patelni. Krewetki podsmażyć obracając przez około 3 minuty.
  • Masło cytrynowe pokroić na grube kostki i dodać do krewetek.
  • Odsączyć i osuszyć makaron.
  • Do krewetek dodać śmietanę i wymieszać ze spaghetti. Doprawić solą i pieprzem.
  • Krewetki i makaron rozłożyć  na 4 talerze i udekorować bazylią.
« Powrót do poprzedniej strony