• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Warzywa z pieca z puree ziemniaczano-selerowym

Warzywa z pieca z puree ziemniaczano-selerowym
Węglowodany62g
Białko13g
Tłuszcze22g
Wartość energetyczna2140 kJ / 510 kcal.

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 50 MIN    

Buraczki czerwone 400g
Marchew 400g
Cebule szalotki 4
Czosnek 2 ząbki
Ocet 4 łyżki
Miód płynny 4 łyżki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Ziemniaki 1 kg
Korzeń selera ok. 500g
Mleko 250 ml
Masło MEGGLE 3 łyżki
Botwinka 1/2
Orzechy łuskane 3 łyżki
Sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa  
Świerzy tymianek do dekoracji  

INNE PRZEPISY

Legumina z kaszy manny na gorąco Strudel orzechowy z bitą śmietaną

Sposób przygotowania

  • Czerwone buraczki obrać i pokroić w ćwiartki.
  • Marchew obrać, zostawiając część natki. Cebulki szalotki i czosnek obrać i przepołowić.
  • Ocet, miód, sól i pieprz zmieszać z oliwą.
  • Warzywa poukładać na blasze w piecu i skropić vinaigrette.
  • W rozgrzanym piekarniku piec około 30-35 minut. (piekarnik elektryczny: 175 °C/ z termo obiegiem: 150 °C/ piekarnik gazowy: sprawdzić w instrukcji producenta).
  • Ziemniaki i seler obrać i pokroić w grubą kostkę.
  • Gotować około 20 minut w posolonej wodzie i odcedzić.
  • Zagotować mleko, dodać miękkie masło MEGGLE aby powstały puree. Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową i trzymać w cieple.
  • Liście botwinki oczyścić, umyć i pokroić. Korzeń botwiny oczyścić i zblanszować w gotującej się wodzie około 30 sekund.
  • Odsączyć i osuszyć.
  • Orzechy laskowe pokroić w połowki.
  • Orzechy i botwinke położyć na puree, warzywa z piekarnika wraz z puree ułożyć na talerzach i udekorować tymiankiem.  
« Powrót do poprzedniej strony