• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Legumina z kaszy manny na gorąco

Legumina z kaszy manny na gorąco

Składniki na około 4-6 porcji CZAS OK. 45 MIN    

Kasza manna 150g
Mleko ok. 450ml
Sól 40-80g
Cukier 2-4 łyżki
Jajka 2szt.
Masło Meggle 20g
Bułka tarta do formy 20g
Owoce różne dla smaku, cynamon w proszku, bułka tarta do formy, utarta skórka z cytryny lub smażona skórka pomarańczy  

INNE PRZEPISY

Strudel orzechowy z bitą śmietaną Puszysty tort budyniowy z orzechami
  • Mleko zagotować z cukrem
  • Kaszę rozmieszać z małą ilością zimniej wody, a następnie wlać do gotującego się mleka
  • Dodać masło Meggle, lekko posolić i ugotować
  • Jajka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek
  • Do przestudzonej kaszy dodać żółtka, cynamon skórkę z cytryny lub pomarańczy, a następnie ubijać do memoentu aż cała masa stanie się puszysta
  • Białka ubić z cukrem na pianę, wymieszać lekko z kaszą, a następnie masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą
  • Całość następnie wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut
  • Deser podawać na gorąco, polany słodkim sosem waniliowym zbitą śmietanką Laura oraz owocami
« Powrót do poprzedniej strony