• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Strudel orzechowy z bitą śmietaną

Strudel orzechowy z bitą śmietaną

Składniki na około 24 porcje CZAS OK. 85 MIN    

Mąka 350g
Jajka 1 szt
Olej 30g
Ciepła, przegotowana woda 250ml
Orzechy laskowe (łuskane) 250g
Cukier puder 100g
Cukier waniliowy 40g
Cynamon (mielony) 1 łyżeczka
Krem do ubijania "Creme Patisserie" 200ml
Mleko 2 łyżki
Masło do posmarowania blachy, szczypta soli, bita śmietanka w aerozolu Laura  

INNE PRZEPISY

Puszysty tort budyniowy z orzechami Lody z owocami i bitą śmietaną
  • Przesiać mąkę, dodać jajka, olej, ciepłą wodę i jajka, a następnie zagnieść ciasto i pozostawić je przykryte na około 30 min.
  • Zmielić orzechy laskowe, a następnie zmieszać je z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem
  • Rozwałkować ciasto, a następnie przenieść (można zwinąć w wałek, a następnie rozwinąć) na czystą ściereczkę rozłożoną na stole i posypaną mąką
  • Cisto jeszcze rozciągnąć, w taki sposób aby utworzył się możliwie cienki płat
  • Ciasto posmarować masłem, a około 1/3 powierzchni kremem do ubijania "Creme Patisserie"
  • Masę orzechową rozłożyć na całej powierzchni ciasta posmarowanego kremem "Creme Patisserie"
  • Następnie podnieść brzegi ściereczki od strony ciasta posmarowanego kremem i luźno zawinąć strudel
  • Końce ciasta założyć pod spód i położyć na wysmarowanej masłem blasze
  • Całość delikatnie posmarować mlekiem i piec w średnio gorącym piekarniku przez około pół godziny
  • Strudel podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietanki Laura
« Powrót do poprzedniej strony