• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Puszysty tort budyniowy z orzechami

Puszysty tort budyniowy z orzechami

Składniki na około 4-6 porcji CZAS OK. 90 MIN    

Biszkopty ok. 2 opakowania
Mleko 500ml
Budyń w proszku (waniliowy lub migdałowy) 1,5 porcji
Cukier 40-80g
Masło Meggle 40g
Koniak lub wódka 1 łyżka stołowa
Jajka 1 szt.
Puszysty krem Vitala 250ml
Masło do wysmarowania tortownicy, szczypta soli, orzechy posiekane, migdały  

INNE PRZEPISY

Lody z owocami i bitą śmietaną Gruszki z lodami i bitą śmietaną

Sposób przygotowania

  • Tortownicę wysmarować masłem, boki i dno wyłożyć biszkoptami
  • Umyte jajko wybić, oddzielić żółtko, które następnie należy utrzeć z połową cukru oraz dodać łyżkę koniaku (lub wódki)
  • Białko ubić z pozostałą częścią cukru
  • Z mleka oraz budyniu przygotować budyń dodając masło Meggle
  • Budyń schłodzić dodać do niego utarte żółtko i ubite białko, a następnie całość rozetrzeć
  • Wartswę przygotowanej masy budyniowej rozłożyć na dnie tortownicy, przełożyć biszkoptami i na wierzch położyć pozostałą masę
  • Wygładzić i pozostawić deser do zastudzenia
  • Przed podaniem ostrożenie wyjąć z formy na szklany talerz
  • Na wierzch puszysty dodać krem Vitala oraz posypać posiekanymi orzechami lub migdałami
« Powrót do poprzedniej strony