• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Gruszki z lodami i bitą śmietaną

Gruszki z lodami i bitą śmietaną

Składniki na około 4 porcje CZAS OK. 40 MIN    

Gruszki (duże)  5 szt.
Lody śmietankowe  250g
Woda  750ml
Cukier  4 łyżki
Goździki  kilka szt.
Bita śmietanka w aerozolu Laura  120g
Owoce drobne, smażone  200g

INNE PRZEPISY

Filet rybny ze spienionym masłem Chrupiąca bagietka ziołowa z serkiem mascarpone

Sposób przygotowania

  • Gruszki dokładnie umyć, obrać i przekroić na pół. Następnie wydrążyć z nich gniazda nasienne, robiąc dość duże wgłębienie
  • Z wody, cukru oraz goździków przygotować syrop
  • Zagotować syrop, a następnie do lekko wrzącego syropu włożyć połówki gruszek i ugotwać je (tak aby stały się wystarczająco miękkie)
  • Odsączone owoce osuszyć oraz ostudzić, a następnie ułożyć w szklanym naczyniu (deser będzie się pięknie prezentował zarówno w szklanych salaterkach jak i w innych naczyniach takich jak półmiski, czy też szklane, ozdobne kubki lub słoiki)
  • Następnie w wydrążonych środkach gruszek włożyć lody
  • Na koniec dodać bitą śmietanę oraz smażone owoce, według uznania

Czy wiesz, że...?

Gruszka jest owocem pochodzącym z Persji i jest źródłem dużej zawartości witamin oraz składników odżywczych. W chwili obecnej występuje około 50 gatunków gruszek. Gruszka to także owoc o właściwościach leczniczych oraz kosmetycznych. Owoc ten jest w szczególności polecany osobom zmagającym się z problemami tarczycy, gdyż jako jeden z nielicznych zawiera jod. Regularne spożywanie gruszek pozwala obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na obniża ryzyko udaru.

« Powrót do poprzedniej strony