• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Filet rybny ze spienionym masłem

Filet rybny ze spienionym masłem
Węglowodany24
Białko29
Tłuszcze22
Wartość energetyczna410kcal

Składniki na około 4 porcje CZAS OK. 45 MIN    

Filet z dorsza 600g
Ziemniaki (małe) 400g
Marchew ok. 450g
Pietruszka 1/4 pęczka
Oliwa 4 łyżki
Cukier 2 łyżki
Oryginalne masło Meggle 5 łyżek
Jasny ocet balsamiczny 2 łyżki
Sól, pieprz  

INNE PRZEPISY

Chrupiąca bagietka ziołowa z serkiem mascarpone Naleśniki ze szparagami i avokado

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki umyć i gotować we wrzątku około 15 minut
  • Marchew obrać, zostawiając część naci i przepołowić
  • Obgotować marchew (6 minut) w osolonej wodzie
  • Pietruszkę umyć, osuszyć, nać oderwać od korzenia i posiekać
  • Ziemniaki i marchew odsączyć i przelać zimną wodą, a następnie obrać
  • 2 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni i wrzucić do niej ziemniaki na 10 minut,  przewracając, rumienić je na złoto
  • Doprawić pieprzem i solą. W drugiej patelni skarmelizować cukier, dodać 1 łyżkę oryginalnego masła Meggle, stopić i podlać octem
  • Dodać marchew i dusić około 3 minut
  • Ziemniaki i marchew trzymać w ciepłym miejscu
  • Rybę umyć, osuszyć i pokroić na 8 równych porcji
  • 2 łyżki oliwy podgrzać w patelni
  • Rybę opiekać 8-10 minut, przewracając i opiekając na złoto, następnie posolić

Ziemniaki, marchew i rybę rozłożyć na 4 talerzach. Nałożyć masło Meggle na patelnię, topiąc spienić i dodać pietruszkę. Spienionym masełkiem polać rybę.

« Powrót do poprzedniej strony