• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Naleśniki ze szparagami i avokado

Naleśniki ze szparagami i avokado

Składniki na około 4 porcje CZAS OK. 40 MIN    

Oryginalne masło Meggle 270g
Mleko 100ml
Mąka 75g
Sól szczypta
Jaja 2 szt.
Białe szparagi (obrane) 250g
Awokado (dojrzałe) 1 szt.
Cebula 1 szt.
Ocet winny 2 łyżki
Olej rzepakowy 3 łyżki
Musztarda (średnio ostra) 1 łyżka
Jaja (gotowane przez 8 min., szybko schłodzone) 3 szt.
Kwiaty nasturcji 4 szt.
Szczypiorek 1 pęczek (mały)
Sos holenderski 1 opakowanie
Maślanka wg upodobania dodawana do ciasta do uzyskania płynnej konsystencji  
Skórka z pomarańczy, starta gałka muszkatołowa, sól ziołowa, pieprz  

INNE PRZEPISY

Marynowany udziec z sarny z puree ziemniaczanym Filet z karmazyna na czarnym makaronie w maśle

Sposób przygotowania

Naleśniki

  • Przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, dodać sól, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczową i jaja
  • Ciasto wymieszać zaczynając od środka
  • Stopić niewielką ilość masła na małej patelni teflonowej (ok. 8-10 cm średnicy) i powoli smażyć małe naleśniki

Sałatka

  • Pociąć szparagi na kawałki i gotować 10-15 minut w słonej wodzie
  • Awokado i cebulę orać, awokado w paski, cebulę w kostkę i zamarynować z octem, oliwą, musztardą, sola i pieprzem
  • Na tym swobodnie rozłożyć szparagi
  • Przygotować sos holenderski wg przepisu na opakowaniu

Naleśniki ułożyć na talerzu, przekładając sałatką, dodać sos holenderski. Ozdobić nasturcjami i podawać ze szczypiorkiem.

« Powrót do poprzedniej strony