• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Marynowany udziec z sarny z puree ziemniaczanym

Marynowany udziec z sarny z puree ziemniaczanym

Składniki na około 4 porcje CZAS OK. 2 GODZ    

Udziec sarni bez kości 500g
Pieprz ziarnisty 50g
Rozgniecione jagody jałowca 50g
Goździki 5 szt.
Jagody czarnego bzu 200g
Cynamon (pałeczki) 5 szt.
Gwiazdki anyżu 2 szt.
Ziemniaki (ugotowane do miękkości) 400g
Oryginalne masło Meggle 200g
Kapusta modra 1 główka (mała)
Czerwone wino odrobina
Sok jabłkowy odrobina
Oliwa z oliwek, tymianek, sól, cukier, śmietana, gałka muszkatołowa  

INNE PRZEPISY

Filet z karmazyna na czarnym makaronie w maśle Grilowany filet z tuńczyka na bagietce ziołowej

Sposób przygotowania

  • Sarninę zamarynować przez noc z pieprzem ziarnistym, jagodami jałowca, tymiankiem, goździkami, jagodami czarnego bzu, cynamonem i anyżem.
  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości, przyprawić solą i gałką muszkatołową, wymieszać do gładkiej masy z oryginalnym masłem Meggle i na końcu dodać podgrzaną śmietanę.
  • Modrą kapustę pociąć, posolić, oprószyć pieprzem, posłodzić i lekko ugnieść. Następnie podlać sokiem jabłkowym i czerwonym winem.
  • Wyciągnąć kapustę z patelni i dobrze wycisnąć. Na patelnię wsypać sól, pieprz i cukier podgrzać i zmieszać z około 50g oryginalnego masła Meggle.
  • Wymieszać kapustę z oliwą z oliwek i karmelizować na patelni z cukrem.
  • Wyciągnąć sarninę z marynaty, osolić, popieprzyć i podpiec na złoto na maśle, następnie dusić przez okres 15-20 minut na ruszcie w piekarniku przy ok. 180 °C .
« Powrót do poprzedniej strony