• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Udka kurczaka w parmezanie z pomidorami i masłem

Udka kurczaka w parmezanie z pomidorami i masłem

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 45 MIN    

Udka kurczaka 8szt.
Bułka tarta 250g
Parmezan tarty (świeży) 6 Łyżek
Sezam 3 Łyżki
Mąka 3 Łyżki
Jajka 2szt.
Odrobina oleju, pół masła Meggle  

INNE PRZEPISY

Nadziewane roladki z flądry w maśle Delikatne gazpacho z masłem i bagietką ziołową

Sposób przygotowania

  • Kurze udka umyć i osuszyć.
  • Wymieszać bułkę tartą z parmezanem i sezamem.
  • Mąkę doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać  jajka.
  • Oprószyć udka mąką, obtoczyć w jajkach, a potem w mieszance parmezanu i sezamu. Zadbać, aby panierka przylegała do udek ze wszystkich stron.
  • Włożyć panierowane udka na 30 minut do lodówki.
  • Pomidory przepołowić i wydrążyć każdą z połówek. Usunięty miąższ drobno pokroić i wymieszać z bułką tartą i 4 krążkami masła ziołowego Meggle.
  • Napełnić mieszanką połówki pomidorów, przełożyć na ruszt lub do aluminiowego naczynia. Ruszt lekko naoliwić.
  • Udka grilować na rozgrzanym ruszcie do 40 minut i od czasu do czasu obracać.
  • Na gotowe, gorące udka położyć krążek masła ziołowego Meggle i roztopić.
« Powrót do poprzedniej strony