• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Delikatne gazpacho z masłem i bagietką ziołową

Delikatne gazpacho z masłem i bagietką ziołową

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 100 MIN    

Masło Meggle 35g
Bagietka z masłem ziołowym Meggle 1szt.
ogórki sałatkowe 2szt.
Papryka czerwona 2szt.
Papryka zilona 1szt.
pomidory 1kg
czosnek 4 ząbki
Czerwona cebula 2szt.
Mąka do panierowania 250g
Bulion drobiowy 500ml
Ocet winny 50ml
Bazylia 3 gałązki
Sól (morska), pieprz świeżo mielony, kolendra  

INNE PRZEPISY

Dorada w maśle Maślane ciastka serowe

Sposób przygotowania

  • Pomidory umyć i ponacinać ich skórę na górze (na krzyż). Zalać na minutę gotującą się wodą, a następnie spłukać zimną wodą. Osuszyć i usunąć skórę.
  • Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć zielone, twarde elementy.
  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki.
  • Obrać ogórki i te ż pokroić na drobne kawałki. Drobno posiekać  bazylię.
  • Czosnek i cebulę obrać i również pokroić.
  • Wszystko razem pzełożyć do salaterki dodając 35g masła czosnkowego Meggle.
  • Wymieszać mąkę do panierki z octem winnym, pozwolając aby mąka wchłonęła ocet.
  • Warzywa wraz z ich sokiem i bulionem drobiowym wrzucić do malaksera. Ostrożnie miksować, aż powstanie homogeniczna, jednolita masa.
  • Przetrzeć i wykorzystać pozostały sok. Przyprawić sola i pieprzem.
  • Przed podaniem schłodzić przynajmniej przez godzinę w lodówce. W tym czasie pokroić bagietkę Meggle w kromki, włożyć do piekarnika i posypać kolendrą. Serwować z zimnym gazpacho.
« Powrót do poprzedniej strony