• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Dorada w maśle

Dorada w maśle

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 25 MIN    

Migdały w płatkach 75g
Masło Meggle 125g
Surowa cytryna 1
Dorada 4szt. (ok. 350g)
Bagietka Meggle z masłem ziołowym 1
Olej, pietruszka do ozdobienia  

INNE PRZEPISY

Maślane ciastka serowe Ciastka gruszkowo-orzechowe w pucharkach

Sposób przygotowania

  • Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni na złoto, wyciągnąć i schłodzić
  • 60g masła Meggle pokroić w krążki
  • Umyć dobrze cytrynę, wysuszyć, zetrzeć skórkę i pokroić w plasterki
  • Umyć dorady od  wewnątrz i zewnątrz, osuszyć
  • Ostrym nożem ponacinać w wielu miejscach, a następnie napełnić dorady płatkami migdałowymi, cytryną i plasterkami masła
  • Ruszt lub naczynie aluminiowe natrzeć olejem i ułożyć ryby
  • Na gorącym grillu obracając piec przez około 12-15 minut
  • W naczyniu aluminiowym obrócić tylko raz po upływie połowy przeznaczonego czasu
  • Bagietkę opiec w piekarniku (w elektrycznym 175 °C/ z termo obiegiem: 150 °C/ w gazowym: stopień 2) ok 10 minut według uznania
  • 65g masła dodać do ryby pod koniec pieczenia i serwować z bagietką. Całość ozdobić pietruszką.
« Powrót do poprzedniej strony