• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Maślane ciastka serowe

Maślane ciastka serowe

Składniki na około 4 porcje CZAS OK. 1 GODZ    

Ciasto  
Mąka 250g
Cukier 65g
Masło Meggle 125g
Jajka 1szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Nadzienie serowe  
Twaróg 500g
Cukier 150g
Masło Meggle 60g
Mąka 45g
Mleko 125ml
Jajka 2szt.
Cukier waniliowy 2 torebki

INNE PRZEPISY

Ciastka gruszkowo-orzechowe w pucharkach Ciasto na śliwkach z kruszonką i masłem

Sposób przygotowania

  • W naczyniu wymieszać masło Meggle, cukier i jajko na gładką masę
  • Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia i dodać do masy z jajkiem
  • Zagnieść gładkie ciasto
  • 1/3 ciasta odłożyć
  • Pozostałe 2/3 ciasta przełożyć do formy o średnicy 26cm wypełniając jej dno oraz tworząc randy (brzegi).

Nadzienie serowe

  • Wymieszać masło Meggle, cukier, cukier waniliowy oraz dodać jajka ponownie mieszając
  • Wsypać mąkę i ponownie zamieszać
  • Dodać mleko i twaróg, wymieszać wszystko do gładkiej masy
  • Masę serową  przełożyć do formy na ułożone wcześniej ciasto
  • Z pozostałej 1/3 ciasta uformować paski i ułożyć na masie tworząc „kratkę”
  • Piec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 °C
« Powrót do poprzedniej strony