• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Ciastka gruszkowo-orzechowe w pucharkach

Ciastka gruszkowo-orzechowe w pucharkach
Węglowodany38g
Białko9g
Tłuszcze28g
Wartość energetyczna1800kJ/430kcal

Składniki na około 6 porcji CZAS OK. 35 MIN    

Gruszki 2szt.
Masło Meggle 150g
Cukier 100g
Cynamon 1 lyżka stołowa
Jajka (wielkość M) 4szt.
Mąka 125g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Orzechy laskowe, mielone 3 łyżki stołowe
Tluszcz i maka do szklanych pucharków  

Sposób przygotowania

  • Gruszki obrać, pokroić, usunąć pestki i pokroić w małe kawałki
  • Masło Meggle, cukier i cynamon wymieszać na masę
  • Wmieszać jajka jedno po drugim
  • Mąkę, orzechy laskowe i proszek do pieczenia wymieszać i dodać kawałki gruszek
  • Natłuścić żaroodporne pucharki (lub szklanki) i oprószyć mąką, następnie włożyć do nich ciasto
  • Piec w piekarniku w temperaturze: (E program 175°C, z termo obiegiem 150°C, w piekarniku gazowym według wskazówek producenta), stawiając na ruszcie na około 15-20 minut

INNE PRZEPISY

Ciasto na śliwkach z kruszonką i masłem Słodkie knedle grysikowe z masłem
« Powrót do poprzedniej strony