• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Medaliony z diabła morskiego z puree

Medaliony z diabła morskiego z puree

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 45 MIN    

Filet z diabła morskiego (obrany ze skóry) 600g
Masło MEGGLE 80g
Cenula (mała) 3 szt.
Pomidory koktajlowe 250g
Pieczarki 150g
Papier pergaminowy 8 arkuszy
Sól, pieprz czarny  
Na puree ziemniaczane z bazylią  
Ziemniaki 750g
Bazylia 1-2 pęczki
Mlleko 125ml
Bita śmiatana 125ml

INNE PRZEPISY

Wegetariańskie rollsy wiosenne Półmisek rybny z karczochami w maśle

Sposób przygotowania

  • Diabły morskie pociąć na 8 równych dużych kawałków. Masło stopić w naczyniu i schłodzić
  • Oczyścić cebulę, umyć i pokroić w krążki. Pieczarki oczyścić i pokroić na 4 części
  • Cebulkę, pomidory i grzyby wymieszać i doprawić lekko solą i pieprzem. Dwa arkusze papieru pergaminowego położyć jeden na drugim
  • Górny arkusz posmarować cienko masłem truflowym. Kłaść po dwa medaliony na środku arkusza
  • Mieszankę cebuli i pomidorów rozłożyć na rybach. Dodać resztę masła MEGGLE. Papierem pergaminowym zawinąć całość, skręcając go na bokach i związać nicią kuchenną
  • Odstawić, dopóki ziemniaki się nie ugotują. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki obrać, pokroić w większe kawałki i gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Ryby zapakowane w pergamin wstawić na ruszt w piekarniku i piec przez 20 minut
  • Bazylię umyć, i otrząsając wysuszyć. Posiekać liście dość grubo zmiksować blenderem w połowie mleka
  • Odsączyć ziemniaki i pozwolić im odparować. Na gorąco przepuścić przez prasę, podgrzać śmietanę i trzepaczką nałożyć na ziemniaki. Dodać puree bazyliowe i doprawić solą i pieprzem.
  • Ryby serwować z puree ziemniaczano-bazyliowym
« Powrót do poprzedniej strony