• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Wegetariańskie rollsy wiosenne

Wegetariańskie rollsy wiosenne

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 40 MIN    

Rollsy wiosenne (do kupienia w sklepach azjatyckich) 8 arkuszy
Mąka 1 łyżka
Olej do futry 1 łyżka
Nadzienie:  
Suszone pomidory w oleju 50g
Oliwki zielone bez pestek 50g
Cukinia 200g
Bakłażan 250g
Pomidory 200g
Masło MEGGLE 50ml
Pieprz  
Na sos:  
Cebulki (małe) 2
Mało MEGGLE 75g
Miód 4 łyżki
Woda 5 łyżek
Sok z limetki 3 łyżki
Obierka z limetki, sól  

INNE PRZEPISY

Półmisek rybny z karczochami w maśle Łosoś maślany z pieczonymi borowikami

Sposób przygotowania

  • Arkusze na rollsy wiosenne namoczyć zgodnie z przepisem. Mąkę z odrobiną wody rozrobić tak, aby powstała płynna zawiesina
  • Suszone pomidory odsączyć i pokroić w paski. Oliwki pokroić w kółka, cukinie i bakłażan umyć i pokroić w plastry ok. 5 mm, potem w małe kawałeczki
  • Posolić, odstawić na 10 minut, osuszyć ręcznikiem kuchennym tak, aby wyciekła z nich woda. W międzyczasie umyć pomidory, poćwiartować i usunąć wrosty po ogonkach
  • Podgrzać dużą patelnię i rozpuścić w niej masło, cukinię i kawałki bakłażana opiekać około 3 minut. Dodać świeże i suszone pomidory i krążki oliwek, posolić, popieprzyć i dusić około 3 minut
  • Szalotki obrać i pokroić w małe kawałki, dusić krótko w 1 łyżce masła ziołowego
  • Dodać miód, 5 łyżek wody, 3 łyżki soku limetkowego i łupinkę limetki i gotować kwadrans
  • Masło pokroić w krążki i wmieszać do gorącego sosu. Na każdy Rolls wiosenny nałożyć 1/8 nadzienia, górną część posmarować zawiesiną z mąki i zawinąć
  • W szerokim garnku lub na patelni podgrzać oliwę. Będzie mieć odpowiednia temperaturę, jeśli wrzucony do niej kawałek cukinii zacznie się pienić
  • Opiekać rollsy około 3-4 minut na złoty kolor, zdjąć z oleju, odsączyć i przekroić pod skosem ostrym nożem. Dip miodowo-limetkowy krótko podgrzać (nie gotować) i serwować wraz z rollsami
« Powrót do poprzedniej strony