• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Medaliony z diabła morskiego w maśle

Medaliony z diabła morskiego w maśle

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 45 MIN    

Medaliony z diabła morskiego 500g
Pomidory (duże) 4
Koper włoski 1 mała bulwa
Seler naciowy 2 laski
Masło Alpejskie MEGGLE 100g
Siekana pietruszka 1/2 pęczka
Liście tymianku (siekane) 1/2 łyżki
Liście bazylii (siekane) 4 szt.
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Koncentrat rybny 250ml
Wermut wytrawny 20ml
Sól, pieprz świeżo mielony, pieprz cayenne, odrobina soku z cytryny  

INNE PRZEPISY

Pomidory nadziewane ricottą i łososiem Paella z owoców morza z delikatnym masłem

Sposób przygotowania

  • Medaliony umyć i wysuszyć. Pomidory sparzyć, wyskórkować, przepołowić i usunąć wrosty po ogonkach
  • Miąższ pokroić w małe kawałki. Usunąć części zielone z bulw kopru włoskiego i odłożyć na bok
  • Korzeń i laski selera naciowego pokroić w pasma
  • Masło MEGGLE wymieszać z pietruszką, tymiankiem i bazylią i odstawić do lodówki
  • Koper włoski i seler naciowy dusić w maśle alpejskim, lekko przykrywając wodą tak długo, aż zostanie w garnku nie więcej niż 4 łyżki stołowe sosu
  • Oliwę z oliwek podgrzać i medaliony opiekać około 2 minut z każdej strony. Następnie zdjąć je z kuchenki, przykryć i odstawić. Pozostałe 4 łyżki sosu przelać do małego garnka, dodając koncentrat rybny i wermut, krótko gotując wszystko razem
  • Pozostałe masło (ok. 80g) zblendować stopniowo, a następnie dodać warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cytryną.
  • Sos dodać do medalionów rybnych i podawać z sosem ziołowym.
« Powrót do poprzedniej strony