• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Pomidory nadziewane ricottą i łososiem

Pomidory nadziewane ricottą i łososiem

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE CZAS OK. 45 MIN    

Na pomidory:  
Pomidory (średniej wielkości) 8 szt.
Łosoś wędzony 120g
Ricotta 160g
Jajko 1 szt.
Pieprz cayenne 1 szczypta
Świeżo starta gałka muszkatołowa 1 szt.
Masło MEGGLE 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sól, czarny pieprz z młynka  
Na sos:  
Mała szalotka 1 szt.
Białe wino wytrawne 4 łyżki
Śmietana 2 łyżki
Masło MEGGLE 60g
Sól, pieprz biały  

INNE PRZEPISY

Paella z owoców morza z delikatnym masłem Rybna patelnia w maśle

Sposób przygotowania

  • Pomidory umyć i usunąć wrosty po ogonkach, ponacinać skórkę i zalać gorąca wodą, po czym niezwłocznie przełożyć do zimnej wody
  • Obrać ze skórki, odciąć niewielką część na pokrywkę i wydrążyć środek
  • Posypać delikatnie solą i pieprzem
  • Pociąć łososia w małe kawałki
  • Ricottę wymieszać z roztrzepanym jajkiem, dodać łososia, posypać pieprzem cayenne, gałka muszkatołową i solą oraz wstawić na około 30 minut do lodówki
  • Rozgrzać piekarnik do 220°C
  • Masą z ricotty i łososia wypełnić wydrążone pomidory.  Masło i oliwę stopić w żaroodpornym naczyniu, wstawić do niego pomidory i piec w piekarniku przez około 15 minut
  • Obrać szalotkę i drobno pokroić. Wrzucić na patelnię z winem i obgotowywać przez kwadrans
  • Dodać śmietanę i krótko gotować
  • Masło MEGGLE dodawać do sosu płatkami wkręcając je trzepaczką. Zdjąć patelnię z kuchenki i doprawić sos solą i pieprzem
« Powrót do poprzedniej strony