• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Medaliony wołowe w maśle ziołowym z bagietką

Medaliony wołowe w maśle ziołowym z bagietką
Węglowodany63g
Białko49
Tłuszcze41
Wartość energetyczna3440kJ/820kcal

Składniki na około 4 porcje CZAS OK. 50 MIN    

tymianek 1 pęczek
masło MEGGLE  80g
bułka tarta  5 łyżek
fasolka szparagowa  500g
średnia cebula  1
olej  3 łyżki
bulion warzywny  1 szczypta
medaliony wieprzowe  8 szt.(75g)
bagietka z ziołami Laura  1 szt. (175 g)
sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy  

INNE PRZEPISY

Wieprzowina w maśle czosnkowym Strudel orzechowy

Sposób przygotowania

  • Umyć tymianek, osuszyć, oddzielić część do późniejszego wykorzystania jako ozdoba. Drobno posiekać resztę.
  • Zagnieść masło MEGGLE z bułką tartą i tymiankiem i odstawić.
  • Następnie umyć i obrać fasolę oraz obrać i drobno posiekać cebulę. Cebulę podsmażyć w rondlu dodając 1 łyżkę oleju. Dolać 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia i wymieszać z bulionem i fasolą.
  • Całość gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 12-15 minut.
  • Następnie należy umyć i osuszyć mięso oraz doprawić solą i pieprzem.
  • Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, smażyć medaliony z każdej strony przez około 2 minuty.
  • Po usmażeniu, medaliony umieścić w żaroodpornym naczyniu.
  • Mieszankę masła ziołowego i tymianku nanieść na medaliony, a następnie piec w rozgrzanym piekarniku (temp. 200°C/175°C) przez około 10 minut.
  • Po około 2 minutach pieczenia, do piekarnika włożyć bagietki. Fasolę doprawić solą i kolorowym pieprzem.
  • Całość udekorować tymiankiem.
  • Medaliony podawać z bagietką.
« Powrót do poprzedniej strony