• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Pieczony sandacz i ośmiornica na warzywach

Pieczony sandacz i ośmiornica na warzywach

SKŁADNIKI NA OKOŁO 4 PORCJE    

Ziemniaki 100g
Gałka muszkatołowa 1 szt.
Masło MEGGLE 100g
Jajka 0,5
Grysik 50g
Skrobia ziemniaczana 0,5 łyżki
Szynka parmeńska w plastrach 50g
Pomidory 3 szt.
Oliwa z oliwek 60ml
Chili 1 strączek
Gotowana ośmiornica 200g
Bazylia 1 mały pęczek
Cukinia 1 szt.
Czerwona papryka 1 szt.
Żółta papryka 1 szt.
Rozmaryn 2 gałązki
Tymianek szczypta
Czosnek 2 ząbki
Filet z sandacza ze skórą 400g
Pieprz, sól, cukier, kolendra, siekana pietruszka  

INNE PRZEPISY

Lody z galaretką i bitą śmietaną Czekoladowa rolada ze słodką śmietanką Meggle

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki w mundurkach ugotować do miękkości i krótko odparować je w piekarniku
  • Po wyjęciu obrać i ugnieść. Przyprawić solą i gałką muszkatołową oraz wymieszać do gładkiej masy z 20g masła alpejskiego MEGGLE
  • Dodać jajko, grysik, skrobię ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto
  • Stworzyć rolki z ciasta i krótko zblanszować w słonej wodzie
  • Po wyjęciu zapiec krótko z wstążkami szynki parmeńskiej i posiekaną pietruszką w oryginalnym maśle MEGGLE
  • Pociąć pomidorki na małe kawałki i obgotować z oliwą z oliwek, solą, cukrem i strączkami chili
  • Następnie podgrzać w tym ośmiornicę i na końcu dodać posiekaną bazylię
  • Pokroić warzywa z gałązką rozmarynu, tymiankiem i rozdrobnione ząbki czosnku, opiekając z dwóch stron na złoty kolor w 30 gramach masła alpejskiego MEGGLE oraz doprawić solą i pieprzem
  • Naciąć skórę sandacza i doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą i opiekać około 2 minut w pozostałym maśle alpejskim MEGGLE
  • Dodać rozdrobniony ząbek czosnku,  pociętą pietruszkę i zalać spienionym masłem MEGGLE
« Powrót do poprzedniej strony