• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Naleśniki morelowe z polewą czekoladową

Naleśniki morelowe z polewą czekoladową
Węglowodany47g
Białko10g
Tłuszcze30g
Wartość energetyczna2100kJ/500kcal

SKŁADNIKI NA 8 NALEŚNIKÓW CZAS OK. 25 MIN    

gorzka czekolada 150g
śmietanka do ubijania (Creme Patisserie, Creme Dual lub Creme Decor) 100g
mleko 500ml
kakao 2 czubate łyżeczki
jajka 3
sól 1 szczypta
cukier 50g
mąka 200g
panna cotta MEGGLE 250g
kwaśna śmietana 100g
morele 1 puszka (425ml)
olej 3 łyżki
Melisa do dekoracji, cukier puder do posypania  

Uwaga: Zamiast kremu do ubijania można wykorzystać również gotową śmietankę Laura lub puszysty krem Vitala

INNE PRZEPISY

Fale Dunaju Panna Cotta z wiśniami Tort truskawkowo-tiramisu z wiórkami czekoladowymi

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • By przygotować polewę czekoladową, połam czekoladę na małe kawałki. Wlej śmietankę i 150 ml mleka do rondelka i zagotuj. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp pokruszoną czekoladę i mieszaj przez ok. 1 minutę, następnie odstaw żeby ostygła.
  • Wbij jajka, wsyp sól i cukier i wlej 350 ml mleka do naczynia i dokładnie ubij. Powoli dosypuj mąkę, a następnie odstaw ciasto na ok. 15 minut żeby opadło.
  • Odsącz dobrze morele i pokrój w małą kostkę. Ubij zimną panna cotta do uzyskania gładkiej masy, dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj, a następnie dodaj brzoskwinie i ponownie wymieszaj.
  • Nalej niewielką ilość oleju na patelnię, dobrze rozgrzej a następnie usmaż po kolei 8 cienkich naleśników.  Następnie poczekaj aż ostygną. Posmaruj naleśniki gotową masą, zwiń, przekrój na pół pod skosem i ułóż na talerzu. Udekoruj melisą i posyp cukrem pudrem. Podawaj naleśniki razem z polewą czekoladową.
« Powrót do poprzedniej strony