• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Fale Dunaju Panna Cotta z wiśniami

Fale Dunaju Panna Cotta z wiśniami
Węglowodany34g
Białko5g
Tłuszcze31g
Wartość energetyczna1840kJ/440kcal

SKŁADNIKI NA OK. 24 PORCJE CZAS OK. 4 GODZ    

wiśnie 1 słoik (720ml)
miękie masło 300g
cukier waniliowy 1 torebka
cukier 250g
jajka 5
mąka 300g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek
kakao 3 łyżeczki
panna cotta MEGGLE 1000ml
śmietanka do ubijania 250g
gorzka czekolada 250g
margaryna lub masło do polewy 25g
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy  

INNE PRZEPISY

Tort truskawkowo-tiramisu z wiórkami czekoladowymi Rozgwieżdżone niebo na jagodowym puree

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Dobrze odsącz wiśnie. Do wysokiego naczynia włóż masło , wsyp cukier waniliowy i cukier , ubij mikserem do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodawaj jajka po jednym, ciągle ubijając.
  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ciągle ubijając powoli dolewaj mleko. Połowę ciasta rozprowadź na wysmarowanej tłuszczem  i posypanej bułka tartą blasze (32 x 39 cm). Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i wymieszaj, a następnie wylej na jasne ciasto.
  • Posyp równomiernie wiśniami i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 °C ok. 25 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw aż całkowicie wystygnie.
  • Zostaw ciasto w blasze do pieczenia. Mikserem ubij zimną panna cotta na gładką masę.
  • Ubij bitą śmietankę na sztywno i dodaj do panna cotta, a następnie wymieszaj.
  • Rozprowadź masę na cieście i odstaw do lodówki na co najmniej 4 rodziny.
  • Połam czekoladę na drobne kawałki, wsyp do małego garnuszka, wstaw go do większego garnuszka z gorącą wodą i poczekaj aż się rozpuści.
  • Dodaj margarynę lub masło i odstaw do ostygnięcia na ok. 15 minut.
  • Rozprowadź letnią polewę na cieście, wygładź a następnie zrób fale.
  • Wstaw do lodówki na ok. 30 minut aż polewa zgęstnieje.
  • Pokrój ciasto na kawałki nożem moczonym we wrzątku.
« Powrót do poprzedniej strony