• Szybki kontakt
  • +48 22 863-35-45/46
  • PON. - PT., 7.00 - 16.00

Bagietki dobre na wszystko!

Wtorek, 29 stycznia 2019 Bagietki dobre na wszystko!

Pyszna, długa i chrupiąca bagietka to bezsprzeczny symbol Francji. Ten wspaniały rodzaj pieczywa uwielbiany jest na całym świecie.

Krótka lekcja o historii bagietki

Pieczywo stanowi bardzo ważny element historii Francji, do którego liczne odwołania znaleźć można w wielu dziełach literackich sprzed lat. Dla wielu Francuzów bagietka stanowi nie tylko symbol, ale również jeden z głównych elementów codziennej diety.

Liczne piekarnie to niezmienny element krajobrazu Francuskich miast i miasteczek. Istnieją różne, lokalne rodzaje pieczywa charakterystyczne dla różnych części Francji. Warto jednak wiedzieć, iż bagietka francuska, nie od zawsze miała obecny wygląd i smak.

Aż do około 1800 r. Francuscy chłopi jedli pieczywo z pszenicy, żyta lub gryki. Piekarze często dodawali różnego rodzaju materiały, jako wypełniacze, takie jak trociny czy siano. Zdecydowana większość chłopskiej diety pochodziła z chleba, a dorosły mężczyzna zjadał dziennie około 1 kg pieczywa.

Bagietki, w formie długich, szerokich bochenków są obecne od czasów Ludwika XIV. Natomiast forma długich, cienkich bochenków pojawiła się mniej więcej w połowie XVIII wieku. Warto dodać, iż ówczesne bagietki były znacznie dłuższe niż dzisiaj, ich długość wynosiła nawet 1,8 m!

Wzrost popularności bagietek we Francji, związany był z rosnącą dostępnością i znacznym obniżeniem cen  pszenicy w pierwszej połowie XIX wieku. Mniej więcej od tego momentu białe pieczywo przestało być już wyłączną domeną bogatych.

Długie, cienkie pieczywo do roku 1920, nie było nazywane bagietką. Nazwa bagietka pochodzi od słowa łacińskiego baculum, które stało się włoskim słowem baccheto oznaczającym laskę lub kijek.

Pomysły na bagietkę

Bagietki to świetny sposób na urozmaicenie kanapek i innych przekąsek. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów wykorzystania tego niedocenianego produktu spożywczego.

bagietka-mascarpone

1. Bagietka ziołowa z serkiem Mascarpone

Świetna, mała przekąska która sprawdzi się zarówno podczas domowego przyjęcia, jak i podczas wieczornego seansu filmowego. Połączenie pieczywa z aromatem ziół oraz aksamitnego serka z pewnością przypadnie do gustu każdemu z gości.

Zobacz przepis

 

 

 

2. Bruschetta

bruschetta-1

Tradycyjna włoska przystawka. Wspaniałe połączenie pomidorów, czosnku, oliwy z oliwek oraz bazylii. Proponujemy podanie w połączeniu z tostami z bagietki oraz klasyczną sałatką Caesar. Świetny sposób na imponujący i prosty zarazem, letni posiłek. Bagietki z masłem i ziołami Laura nadają się idealnie jako dodatek do bruschetty, wzbogacając jej smak o naturalny aromat.

3. Tost francuski

Świetny na niedzielny poranek. Tost z bagietki proponujemy podać w połączeniu z cynamonem, bananem i rozgrzanym jabłkiem.

bagietka-24. Dodatek do potraw z makaronem

Wspaniałe uzupełnienie dania z makaronem. Proponujemy podanie niewielkich kawałków bagietki wraz z dipem, na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

5. Bagietka czosnkowa

Dodaje smaku i jest przyjemną przystawką do każdego posiłku i uzupełnia prostą zupę lub sałatkę, czyniąc z niej bardziej obfity posiłek.

6. Tosty z Nutellą

Proste, słodkie i pyszne! Podpieczone kawałki bagietki, posmarowane czekoladą. Bardzo ciekawy, szybki sposób na smaczny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.

7. Małe kanapki z Avocado

Szybkie, w przygotowaniu, bardzo odżywcze i smaczne. Wspaniały pomysł na pożywną przekąskę lub drugie śniadanie.

bagietka-38. Kiedy w lodówce nie ma nic

Grzanki z bagietki to idealny sposób na kolację z niczego. Można je łączyć z różnymi dodatkami, na słodko jak i w innych smakach. Wspaniale sprawdzą się w połączeniu z dżemem, miodem lub takimi dodatkami jak oliwa z oliwek, różnego rodzaju pasty i przyprawy oraz owoce i warzywa. Grzanki z bagietki sprawdzą się nawet, jeżeli pieczywo nie jest już pierwszej świeżości.

Bagietki Meggle

Serdecznie zapraszamy do poznania naszych bagietek. Wyśmienite bagietki chłodzone Meggle, bez substancji konserwujących stanowią idealny dodatek do różnych dań. Więcej informacji na temat naszych bagietek, dostępne jest na stronach katalogu produktów. Zapraszamy!

« Powrót do poprzedniej strony